HOME                                                                                                      Contact: info@ronverhoef.nl

In 1995 studeerde ik af in geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik had me gespecialiseerd in de Ruslandkunde, zoals ook wel blijkt uit mijn afstudeerscriptie die handelde over de geschiedenis van homoseksualiteit in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie (zie hiervoor de subpagina over homoseksualiteit). Tijdens mijn studie heb ik mij vooral op Rusland gericht en minder op andere gebieden. In 1995 beschouwde ik mezelf dan ook vooral als Ruslandkundige en dat was (en ben) ik ook. Ik schreef me in bij het Historisch Platform als freelancer en kreeg al snel de eerste opdrachten binnen om artikelen en hoofdstukken te schrijven over Rusland. Mijn visie op Rusland is echter genuanceerd en dat konden de meeste opdrachtgevers niet waarderen. Het moest allemaal negatief zijn, alleen over Jeltsin mocht positief geschreven worden. Juist over Jeltsin was ik helemaal niet positief (en ik denk dat de meeste mensen dat nu wel met mij delen). Mijn carrière als Ruslandkundige werd zo in de kiem gesmoord. Wat overbleef waren tonnen negatieve reacties op mijn keuze voor dit vakgebied. Ik besloot het grotendeels te verlaten. Ik bleef het nieuws in Rusland met buitengewone interesse volgen en las Russische bladen, maar deed er niks meer mee en verzweeg mijn passie. Ik noemde mijzelf niet langer Ruslandkundige (maar voelde me het nog wel, vooral na de zoveelste idiote opmerking van Amerikanist Maarten van Rossem over Rusland, een land waar hij duidelijk weinig kennis van heeft, maar wel een uitgesproken mening over heeft).

De gascrisis en de nieuwe koude oorlog hebben alles veranderd. Mijn interesse werd opnieuw gewekt. Ik zocht op YouTube naar de muziek  van Форум en van Мумий Тролль waarvan ik als student zo had genoten (ze waren de deur naar die onbekende wereld), klik hier om hun mooiste nummers te beluisteren. Ik was en ben vooral fan van de vroege Мумий Тролль. Alle enthousiasme was ineens terug en ik besefte dat ik het mezelf nooit zou vergeven als ik boeken schreef over van alles en nog wat, maar nooit een boek zou schrijven over Rusland, het land waar mijn passie voor geschiedenis en cultuur ooit mee begon. In plaats van de geplande Middeleeuwse geschiedenis van IJsland te gaan schrijven besloot ik dus een boek over Ruslandkunde te gaan schrijven.

Op dit moment (oktober 2021) ben ik volop bezig met het onderzoek voor dit boek. Dat onderzoek zal zeker nog enige jaren in beslag nemen en het schrijven ook nog wel enige tijd. Een zeer goed boek over de geschiedenis van Rusland bestaat al (Bezemer/Jansen) en mijn boek zal dus een andere insteek krijgen. Het zal een hele persoonlijke worden, waarbij ik uitleg waarom ik Ruslandkunde het gekozen, waarom Rusland zo boeiend is en er zullen kaders in staan met persoonlijke favorieten, zoals een kader over Мумий Тролль.

Ik ben er weer trots op Ruslandkundige te zijn, na mij er jaren voor te hebben geschaamd. Ik hoop dat mijn hervonden passie dit maal een blijvertje is en dat toekomstige publicaties toch ook vooral over Rusland zullen gaan. Het is een fantastisch, maar meestal onbegrepen land, met een prachtige, maar moeilijke taal.

 

Volg deze subpagina om op de hoogte te blijven van de vorderingen van mijn boek.

 

Begin mei 2022 verscheen een boek over de geschiedenis van homoseksualiteit in Rusland.

WELKOM OP DE WEBSITE VAN

DE AUTEUR

 RON VERHOEF

Home     Schotland   IJsland         Rusland      Marxisme   Homoseksualiteit

Kan een afbeelding zijn van 4 mensen en tekst